Bejelentés


Dr. Móra László Xavér pszichoterápia, pszichodráma, pszichoanalízis az AstoriKeresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:LinkekPszichodráma pszichoterápia

A pszichodráma csoportba való felvételt első beszélgetés előzi meg. Az előzetes beszélgetés során javaslunk csoportot: pszichodráma önismereti csoportot, vagy pszichodráma pszichoterápiát. A pszichodráma pszichoterápia rendelőnkben folyamatosan működik, felvételre az üres helyek figyelembe vételével van lehetőség. Előzetes beszélgetésre bejelentkezni a következő számon lehet: 20/3940588;
email: mora.laszlo "kukac" ppk.elte.hu


Kérdések és válaszok a pszichodráma pszichoterápia módszeréről

Mi a pszichodráma pszichoterápia?

Mikor javasolunk pszichodráma pszichoterápiát?

Miben különbözik a pszichodráma pszichoterápia és a pszichodráma önismereti csoport?

Hogyan segíti a változást, a gyógyulást a pszichodráma pszichoterápia?

Melyek a pszichodráma pszichoterápiás csoport keretei?

Hogyan tud csatlakozni a pszichodráma pszichoterápiás csoportba?

Itt olvashat az áttétel fókuszú pszichodrámáról

Mi az a pszichodráma pszichoterápia?

A pszichodráma pszichoterápia során a csoporttagok a pszichodráma színpadán eljátsszák és újraélik életük fontos helyzeteit, majd ezt követően a csoporttagok elmondják egymásnak, mit éltek át játék közben, és mi jutott eszükbe a pszichodráma játékról. A pszichodráma pszichoterápia célja, hogy a játékon, megbeszélésen, csoportfolyamatokon keresztül a résztvevők jobban rálássanak belső világukra, kapcsolataikra, és arra, hogy problémáik, tüneteik hogyan kapcsolódnak életeseményeikhez. A különböző helyzetek újraélése és feldolgozása a csoport segítségével, és a csoportban átélt új tapasztalatok segítenek a változásban, változtatásban. A gyógyítás az egyénben és a csoportban zajló lélektani folyamatokon alapul.
A pszichodráma ülés részben strukturált. Főbb szakaszai:

  • Bejelentkezés szóban: Az előző találkozás óta átélt legfontosabb élmények, problémák megosztása
  • Rövid bemelegítő gyakorlatok, jétékok: célja a közös munkára hangolódás, oldódás
  • Egyéni pszichodráma játékra jelentkezés
  • Egyéni pszichodráma játék, vagy pszichodráma csoportjáték a "színpadon": megtörtént vagy elképzelt helyzetek lejátszása
  • A pszichodráma játék megbeszélése: visszajelzés: ki mit élt át a pszichodráma játék közben? Honnan ismerős a többi csoporttag számára a saját életéből, amit a pszichodráma színpadán látott?
  • A csoportülés lezárása, elköszönés

A pszichodráma pszichoterápia két szinten zajlik: az úgynevezett "csoporttérben" és a "színpadon". Minden ülés elején a csoporttagok a csoport reális terében megosztják egymással azokat az érzéseket, gondolatokat, problémákat, amelyek aktuálisan foglalkoztatják őket. Ezután a csoport kiválasztja az egyik témát, amely aznap a pszichodráma színpadára kerül. A téma "gazdája" (a főszereplő, aki a problémát felvetette) a pszichodráma pszichoterapeuta segítségével keres egy olyan konkrét helyzetet, képet az életéből, amikor átélte azt a problémát, amit megfogalmazott. Ezt követően kiválasztja, kik fogják eljátszani a csoportból a jelenet szereplőit, bemutatja a karaktereket, majd a szereplők együtt lejátsszák a jelenetet. A játék során a főszereplőnek általában eszébe jutnak korábbi helyzetek az életéből, amikor hasonló érzéseket átélt, mint az eredeti jelenetben. Az aktuális helyzet lejátszása után általában ilyen korábbi élethelyzeteket jelenít meg a csoport a színpadon. A pszichodráma színpadán lehetőség van arra, hogy a csoporttagok újraéljék korábbi fontos élményeket, de arra is, hogy ebben az ismétlésben megéljék a helyzetek egy más oldalát, vagy éppen valamit másként tudjanak tenni, mint az életben. A személyes élmények megjelenítése után a csoport reális terében megbeszéljük a játékot: a csoporttagok elmondják, hogy mit éltek át, amikor eljátszották a különböző szerepeket, illetve azt is megosztják egymással, hogy a saját életükben mikor éltek át hasonló történést. Arra törekszünk, hogy a színpadon átélt érzéseket összekapcsoljuk az életben átélt érzésekkel. A belső élmények "színpadon" történő megjelenítésével átdolgozásával lehetőség van a változást, gyógyulást, fejlődést akadályozó belső gátak, szorongások leküzdésére.

Mikor javasolunk pszichodráma pszichoterápiát?

A pszichodráma-pszichoterápia a pszichés zavarok széles területén jön számításba: szorongásos, lehangolt állapotokban, kapcsolatteremtési és kapcsolati problémák esetén. Gyakori, hogy egyéni pszichoterápia után válik indokolttá a csoportos pszichoterápia. Kiegészítő gyógyszeres kezelést számos esetben indokoltnak tartunk. A csoport ambuláns ("bejáró") jellenge miatt nem tudunk fogadni akut pszichotikus betegeket, de korábbi lefutású és gyógyszerrel egyensúlyban tartott pszichózis nem kizáró ok.

Miben különbözik a pszichodráma pszichoterápia és a pszichodráma önismereti csoport?

Pszichodráma pszichoterápiás és pszichodráma önismereti csoportjainkat hasonló elvek alapján (pszichoanalitikus / pszichodinamikus szemléletben) vezetjük. Más azonban a csoportok megfogalmazott célja. A pszichodráma pszichoterápia résztvevői nyíltan pszichoterápiás célt fogalmaznak meg. Ez a pszichoterápiás cél gyakran tüneteikhez kapcsolódik, amelyektől szabadulni akarnak.
Felfogásunkban a pszichodráma pszichoterápia során is fontos az önismeret mélyítése, de ez eszköze, és nem elsődleges célja a pszichoterápiának.
A pszichoterápiás cél eléréséhez és a biztonságos pszichoterápiás munkához a problémától és a résztvevő személyiségétől függően heti-kétheti találkozási gyakoriság szükséges. Az önismerei pszichodráma csoportokat viszont általában kétheti vagy havi gyakorisággal tartják. A pszichoteáriás csoportok összeállításánál is elsődlegesen a pszichoterápiás cél elérését tartjuk szem előtt. Mindezeket figyelembe véve az első beszélgetés után ajánlunk megfelelő csoportot a jelentkezőknek.

Hogyan segíti a változást, a gyógyulást a pszichodráma pszichoterápia?

A pszichodráma pszichoterápia több szinten is segíti a változást, a gyógyulást, a tünetekkel való sikeres megküzdést. Néhány ezek közül:

  • A pszichodráma színpadán a csoporttagok számukra fontos élethelyzeteket jelenítenek meg. Sokszor olyanokat, amelyek számukra problémát okoznak, de fontos lehet örömteli emlékek felidézése is. A játékban a spontán cselekvés, beszéd, az érzelmek átélése során a különböző helyzeteknek gyakran nem várt kapcsolata rajzolódik ki. Így egy jelenlegi problematikus helyzetet eljátszva kiderülhet, hogy mögötte milyen korábbi, gyakran gyerekkori fájdalmas emlék, illetve emlékek sora húzódik meg. A pszichodráma játék során lehetőség van a korrekcióra: vagyis egy régi történet átdolgozására, illetve az érzelmi tartalékot jelentő emlékek felidézésre, felerősítésére. A pszichodráma játék szereplői gyakran nagy érzelmi töltéssel jelenítik meg a régebbi emlékeket, és közben azt érzik, mintha tényleg újra gyerekek lennének, miközben természetesen tudják, hogy a színpadon vannak.
  • A csoporttagok megélhetik, hogy tartoznak a pszichodráma csoporthoz, bízhatnak a többiekben, nyíltan megoszthatják velük problémáikat. A többiek figyelnek rájuk, rájuk hangolódnak, átélik velük együtt fájdalmas és örömteli élményeiket, és megosztják, hogy azok hogyan hatottak rájuk, hogy azok honnan ismerősek a számukra. A pszichodráma csoporttagok így megélhetik, hogy problémáikkal nincsenek egyedül, de a pszichodráma csoport ugyanakkor segít a fájdalmas emlékek "megemésztésében is".
  • Az életben általában megszokott szerepekhez, viselkedési formákhoz ragaszkodunk. Tesszük ezt olyankor is, amikor ezek számunkra kellemetlenek, vagy akadályoznak minket fejlődésünkben. A pszichodráma színpadán a spontán játék lehetőséget ad új viselkedési módok, szerepek kipróbálására, szinte tét nélkül. Fontos az is, hogy a pszichodráma játékok után tudatosíthatjuk a játék közben átélt érzéseinket (kínosan éreztük-e magunkat az új viselkedési forma kipróbálásakor, vagy éppen jó volt számunkra), és a csoporttagok is visszajelzést adnak, hogy milyennek láttak minket, milyen volt kapcsolatba kerülni velünk, amikor változtattunk valamin.
  • A pszichodráma egyik legfontosabb technikai eleme a szerepcsere. Ez azt jelenti, hogy a pszichodráma játékok során beleéljük magunkat életünk fontos szereplőinek helyzetébe, felvesszük habitusukat, felidézzük fontos mondataikat, és a külső jegyek felvétele segítségével átéljük érzéseiket is. A szempontváltás képessége sokat segít abban, hogy rugalmasabban tudjunk alkalmazkodni az életünkben felmerülő helyzetekhez.

 

Melyek a pszichodráma pszichoterápiás csoport keretei?

A spontán játékra, az érzelmek spontán megosztására akkor van lehetőség, ha a pszichodráma csoport biztonságos keretek között működik. Ezért a csoporttagok megállapodást kötnek egymással és a pszichodráma csoport vezetőivel, hogyan dolgoznak együtt.
Fontos a bizalom és a titoktartás kultúrájának kiépítése. A pszichodráma csoport összeállítása során fontos szempont, hogy a csoporttagok ne ismerjék egymást a mindennapi életből. A pszichoterápiás folyamatot segíti, hogy a résztvevők a csoportüléseken kívül később sem tartanak egymással kapcsolatot.
A pszichodráma pszichoterápiás csoportunk hetenkénti találkozással működik. A pszichodráma pszichoterápiás csoport tagjaival megállapodunk az együttműködés formájáról.A PSZICHOTERÁPIÁS SZERZŐDÉS ELOLVASHATÓ ITT

 

A pszichodráma pszichoterápiás csoport vezetői (stábmunkában dolgozunk)

HOGYAN TUD CSATLAKOZNI A PSZICHODRÁMA PSZICHOTERÁPIÁS CSOPORTBA?

A pszichodráma pszichoterápiás csoportot folyamatosan tartjuk. Csatlakozni az üres helyek függvényében lehet. Minden résztvevővel egyénileg állapodunk meg a pszichodráma pszichoterápia céljáról, a kívánt változásról, a csoportban eltöltendő időről. Az érdemleges változáshoz egy-két éves részvétel szükséges. A csoportba való felvételt első beszélgetés előzi meg. Előzetes beszélgetésre bejelentkezni a következő számon lehet: 20/3940588
emailen: mora.laszlo "kukac" ppk.elte.hu
A pszichodráma pszichoterápia helye:
XI. ker. Serendo Consulting, Bartók Béla út 9. fszt 4.
Amennyiben szeretne játékoztatást kapni induló pszichodráma pszichoterápia, pszichodráma önismereti csoportjainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre.

Google Csoportok Feliratkozás a(z) pszichodrama csoportra
E-mail:
Böngészés az archívumban itt: groups.google.com

Hírek
Pszichodráma Felsőfokú Kiképző Csoport

2023 szeptemberében kiképző felsőfokú pszichodráma csoportot indítunk a Grund Pszichoterápiás Műhelyben.

borderline és nárcisztikus zavarok pszichoterápiája

Indulati kontroll / borderline, nárcisztikus zavarok /és más személyiségzavarok pszichoterápiája esetén lehetőség van a Kernberg-féle TFP - áttétel fókuszú - módszer hazai adaptációjában való részvételre nálam és kollégáimnál. A módszer alkalmazásának lehetőségéről, feltételeiről, illetve az alkalmasságról első interjú után tudunk dönteni. további info a módszerről: http://tfp-group-budapest.hu/