Bejelentés


Dr. Móra László Xavér pszichoterápia, pszichodráma, pszichoanalízis az AstoriLinkekPszichoterápia - módszerek

Milyen pszichoterápiát válasszon?

A megfelelő pszichoterápia kiválasztása, bár nagymértékben függ attól, hogy milyen módszerben dolgozna szívesen, de fontos, hogy illeszkedjék problémájához és személyiségéhez is. Ezért a pszichoterápia kiválasztása komoly tapasztalatot igénylő szakmai feladat.
A pszichoerápiás forma kiválasztása első interjú keretében történik. Egyes esetekben szükséges lehet, hogy további orvosi kivizsgálás vagy pszichológiai teszt előzze meg a pszichoterápiát. Erre is lehetőség van pszichoterápiás rendelőnkben.
Rendelőnkben többféle módszerrel dolgunk, és lehetőség van a különböző szakemberek (különböző módszerben dolgozó pszichoterapeuták, orvosok és pszichológusok, családorvos, bőrgyógyász) konzultációjára. Ez megteremti a lehetőségét annak, hogy Ön megfelelő terápiában vegyen részt.
Előfordulhat, hogy az interjú után másik kollégánkat, illetve más terápiás formát ajánlok, ha Önnek az megfelelőbb lenne.

Fontos megjegyezni, hogy ugyanazon tünetek mögött igen különböző problémák állhatnak. Így például a szorongásnak, vagy a hangulati zavarnak igen különböző oka lehet, amelyre csak a kivizsgálás deríthet fényt. A feltárt okok nagyban befolyásolják, hogy mi lenne a leginkább eredményes pszichoterápia, illetve hogy szükség van-e például kiegészítő gyógyszeres kezelésre vagy más módszerkombinációkra.

Az általam alkalmazott módszerek
(az egyes módszerekről részletesen olvashat, ha rájuk kattint)

Egyéni konzultáció, tanácsadás
Pszichoanalízis
Támogató (szupportív) pszichoterápia
Pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia
Rövid dinamikus pszichoterápia
Áttétel fókuszú dinamikus pszichoterápia (TFP) indulati kontoll kezelésére
Egyéni pszichodráma / monodráma

Pszichodráma pszichoterápia (csoportterápia)

Én pszichoanalitikus szemléletben dolgozom mind az egyéni pszichoterápia során, mind a pszichodrámában. A pszichoanalízis, a pszichoanalitikus pszichoterápia, és a pszichoanaltikus szemléletű pszichodráma célja a tünetek, problémák, nem-megfelelő viselkedési minták mögötti tapasztalatok feltárása, átélése, átdolgozása, illetve, hogy a pszichoterápiás kapcsolatban (a terapeutával, illetve a csoporttagokkal) az eddigiektől eltérő tapasztalatot szerezzenek a pszichoterápiában résztvevők.
A pszichoanalízis a személyiség átfogó átdolgozását tűzi ki célul, míg a pszichoanalitikus pszichoterápia, illetve a pszichoanalitikus szemléletű pszichodráma célja az ennél korlátozottabb, a problémával szorosabb összefüggésben levő lényegi változás. A megfelelő pszichoterápiás forma kiválasztása első interjún közösen történik.


Amennyiben más, általam nem alkalmazott módszer, vagy más szemléletű munka segítené legjobban gyógyulását, akkor más, az Ön számára megfelelő, általam ismert kollégámat ajánlom az első interjú során, de természtesen lehetősége van más szakembert is felkeresnie.

Szükség esetén a következő terápiás formákra teszek javaslatot rendelőnkben vagy más általunk ajánlott szakembereknél
analitikus csoportterápia
dinamikus tánc- és mozgásterápia
Pár- és családterápia
illetve a jól körülhatárolt tünetek enyhítésére:
relaxáció
kognitív pszichoterápia

A pszichoanalitikus pszichoterápia hatása főleg azon alapul, hogy a páciens felismeri az összefüggéseket jelenlegi - gyakran fájdalmas - élményvilága, pszichés problémái és élettörténeti tapasztalatai között. A változást a pszichoterápiás kapcsolatban átélt új élmények segítik. Tehát egyrészt a számára biztonságot jelentő pszichoterapeuta támogatásával újraélhet és átdolgozhat korábbi fájdalmas emlékeket, másrészt ebben a pszichoterápiás kapcsolatban azt is megtapasztalhatja, hogy képes másként látni a világot, a másik embert, saját magát, mint egyébként, és képes másként reagálni élményeire, mint korábban tette. Ezáltal válik az önmagához és másokhoz való viszonya egészségesebbé, érettebbé és örömtelibbé.

A kognitív pszichoterápia és viselkedésterápia (ezzel én nem foglalkozom) célja ezzel szemben kifejezetten a tünetek csökkentése, a belső konfliktusok mélyebb átdolgozása nélkül. Hatása a tanuláselméleten alapul. Sokféle tünetben jelentkező, vagy visszatérő, más tüneti formákat öltő betegség esetén a viselkedés alapú terápia nem mindig elégséges. Kifejezetten javasolt viszont kényszerbetegség, és eredményes lehet körülhatárolt fóbiák esetén. A kognitív pszichoterápia indikációjának köre ennél szélesebb körű.

a relaxáció a szorongásos tünetek enyhítését segítheti, és ezzel javítja az életminőséget.

A családterápia akkor javasolt, ha a tünetek hátterében a családi kommunikáció tartós zavara áll, vagy ha a szükséges változást a családi kapcsolatok torzulása, merevsége akadályozza.
Hírek
Pszichodráma asszisztensi csoportot indítunk

2018. novemberében pszichodráma asszisztensi csoportot indítunk Erdei Kata pszichodráma vezetővel, jelentkezni lehet: 20/3940588, mora.laszlo@ppk.elte.hu

tovább >>


borderline és nárcisztikus zavarok pszichoterápiája

Indulati kontroll / borderline, nárcisztikus zavarok /és más személyiségzavarok pszichoterápiája esetén lehetőség van a Kernberg-féle TFP - áttétel fókuszú - módszer hazai adaptációjában való részvételre nálam és kollégáimnál. A módszer alkalmazásának lehetőségéről, feltételeiről, illetve az alkalmasságról első interjú után tudunk dönteni. további info a módszerről: http://tfp-group-budapest.hu/

Új péntek délutáni önismereti csoort

2018. novemberében új 150 órás pszichodráma önismereti csoportot indítunk Gatter Zsófia pszichodráma vezetővel péntek délutánonként kéthetente 14.00-18.00 az Oktogonnál. A csoportot képzési céllal is ajánljuk.

tovább >>


Felvétel a pszichoterápiás pszichoráma csoportba

Legközelebb 2018. szeptemberében tudunk néhány új csoporttagot fogadni a szerda esti pszichoterápiás pszichodráma csoportunkba. A csoportot minden héten szerdán f6-tól 3/4 9-ig tartjuk.

tovább >>


KÖNYVAJÁNLÓ

Erdélyi Ildikó: Mágikus és hétköznapi valóság Erdélyi Ildikó kiképző pszichodráma pszichoterapeuta és kiképző pszichoanalitikus könyve 2010 ünnepi könyvhetére jelent meg Mágikus és hétköznapi valóság címmel. A szerző írásai bepillantást nyújtanak a laikus számára is a pszichoterapeuta és a páciens / kliens közös alkotási folyamatába:"Az olvasó előtt, mintegy varázsütésre, egy-egy rövidke pillanatra megnyílik a terápiás tér, és alkalma nyílik arra, hogy a pszichoterápiás történésekre, a résztvevők kapcsolatának alakulására rálásson."(Erdélyi)

tovább >>