Bejelentés


Dr. Móra László Xavér pszichoterápia, pszichodráma, pszichoanalízis az AstoriLinkekTanácsadás és egyéni pszichoterápia

A pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia

A pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia a klasszikus pszichoanalízis elméletére épülő pszichoterápiás módszer, néhány vonatkozásában azonban eltér tőle.

A pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia célja

A pszichoanaltikus terápia a tüneti javulást a személyiség részleges átdolgozásán keresztül éri el. Ezáltal régóta fennálló viselkedésbeli és kapcsolati problémák megváltoztatása is lehetséges.

A pszichoanalitikus pszichoterápia hatása


A páciens problémái legtöbbször abból fakadnak, hogy a világhoz, az emberekhez, saját magához kapcsolódó élményei, és az ezekre az élményekre adott reakciói egyoldalúak, eltúlzottak. Ilyen állandósult élmények lehetnek például: túlzott szorongás új helyzetekben, emberi kapcsolatokban, lehangoltság, önbizalomhiány. Rögzült reakciók lehetnek például: helyzetek elkerülése, indulatosság, nem kívánt testi tünetek (szívdobogás, légszomj), stb. Természetesen számtalan dolog akadályozhatja meg, hogy valaki kiegyensúlyozott, örömteli életet élhessen.
Talán Önnek is ismerős, hogy mindezeket tudja, de nem tud rajtuk változtatni. A pszichoanalitikus pszichoterápia hatásának csak egy része, hogy felismeri az összefüggéseket jelenlegi – gyakran fájdalmas - élményvilága, pszichés problémái és élettörténeti tapasztalatai között. Emellett a változást a terápiás kapcsolatban átélt új élmények is segítik. Tehát egyrészt a számára biztonságot jelentő pszichoterapeuta („túravezető”) támogatásával újraélhet és átdolgozhat korábbi fájdalmas emlékeket, másrészt ebben a pszichoterápiás kapcsolatban azt is megtapasztalhatja, hogy képes másként látni a világot, a másik embert, saját magát, mint egyébként, és képes másként reagálni élményeire, mint korábban tette. Ezáltal válik az önmagához és másokhoz való viszonya egészségesebbé, érettebbé és örömtelibbé.

A pszichoterápia keretei

A pszichoterápiás folyamat a mélyebb változás eléréséhez hosszabb időt igényel: egy évtől akár több évig is eltarthat. A beszélgetések heti két-három alkalommal 45-50 percig, szemtől-szemben, ülőhelyzetben folynak. A találkozások gyakorisága függ a pszichoterápia céljától, a tünetek okától és természetesen a páciens személyiségétől. Az első néhány találkozás után a pszichoterapeuta és a páciens pszichoterápiás megállapodást („szerződést”) kötnek. Ez a megállapodás rögzíti a pszichoterápia kereteit: a pszichoterápia célját, a pszichoterápia hosszát, a pszichoterápiás találkozások gyakoriságát, a találkozások idejét, a pszichoterápiás órák kivételes lemondásának módját, a honorárium kifizetésének rendjét, stb.

A páciens és a pszichoterapeuta szerepe és felelőssége


A pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia során a páciensnek lehetősége van arra, hogy érzéseit, asszociációit, felmerülő gondolatait megossza a pszichoterapeutával –akár a múltjához, akár a jelenéhez, akár a pszichoterápiás helyzethez kötődnek azok. A pszichoterapeuta felelőssége, hogy segítse a bizalomteli légkör megteremtését, felmérje a páciens teherbírását, támogassa a páciens elakadását okozó emlékek átdolgozását, és részvételével segítse a változást.

Az egyéni pszichoterápia helye


FERENCZI PSZICHOTERÁPIÁS MŰHELY Új címünk 2011. augsztustól: Budapest, Ferenczi utca 28. 6. emelet 5.(Astoriától 2 perc séta)
Nagyobb térképre váltás
Hírek
Pszichodráma Felsőfokú Kiképző Csoport

2023 szeptemberében kiképző felsőfokú pszichodráma csoportot indítunk a Grund Pszichoterápiás Műhelyben.

borderline és nárcisztikus zavarok pszichoterápiája

Indulati kontroll / borderline, nárcisztikus zavarok /és más személyiségzavarok pszichoterápiája esetén lehetőség van a Kernberg-féle TFP - áttétel fókuszú - módszer hazai adaptációjában való részvételre nálam és kollégáimnál. A módszer alkalmazásának lehetőségéről, feltételeiről, illetve az alkalmasságról első interjú után tudunk dönteni. további info a módszerről: http://tfp-group-budapest.hu/